Koppning används ofta som ett komplement till akupunkturbehandlingen men jag erbjuder det även enskilt som koppningsmassage. Denna teknik kan vara fördelaktig vid smärta som onda ryggar och axlar eller bara avslappning. Glaskopporna sätts på kroppen genom ett vakuum som skapas med eld. Dessa vilar på fasta punkter på kroppen eller förs över huden. Koppning ökar bland annat cirkulationen och kan därmed lindra värken.
Koppning på Akupunkturpraktiken
Det jag personligen använder är koppor av glas. De kan se ut som runda dryckesglas i olika storlekar och tillsammans med en eldslåga bildas ett vakuum som suger tag lätt i huden då de placeras på kroppen. För mig är det viktigt att använda just glas, då denna form även bildar en värme i behandlingen på grund av elden. Kopporna kan glida lätt med hjälp av t.ex. massageolja och effekten upplevs ofta massageliknande.
Koppning är en vanlig del av en akupunkturbehandling. Ibland enskilt och ofta i kombination med akupunktur. Koppning kan användas med olika tekniker beroende på syftet. Antingen kan kopporna sitta en stund eller föras över huden, i andra fall fästs och avlägsnas en koppa snabbt flera gånger. Tekniken beror på den önskade effekten och vad patienten har för behov.
Fördjupad information – Koppning
Koppning kan användas tillsammans med olika tekniker i akupunkturbehandlingen beroende på syftet. Antingen kan kopporna sitta en stund eller föras över huden. Ibland med långsamma rörelser och i andra fall fästs koppan för att sitta några minuter på ett område för att sedan avlägsnas. En annan teknik som till exempel används vid ansiktsförlamning är att sätta koppan i ansiktet snabbt och avlägsna den flera gånger. Tekniken beror på den önskade effekten och vad patienten har för behov. Syftet med att använda koppning är att få upp en cirkulation som stärker kroppen eller att ta bort ett överskott. Koppning sägs ”dra upp gammalt till ytan”. Vid patientfall där diagnosen är ”hetta” (till exempel acne, herpes zoster och feber) så kan en blödningsteknik användas i kombination med koppning. Akupunkturpunkten blöds då med hjälp av en blodlancett och koppan sättas sedan över punkten för att få till en blödning. Enligt Kinesisk Medicin tar tekniken då bort ett överskott och svalkar blodet.
Koppning ”slow and fast cupping”
På Akupunkturpraktiken använder jag bland annat ”slow cupping” vid ryggbesvär, onda axlar eller bara för avslappning. Denna teknik kan även erbjudas enskilt som en koppningsmassage utan akupunktur. ”Slow cupping” innebär att koppan får sitta över en akupunkturpunkt under en stund. Ibland enskilt men ofta även över en akupunkturnål. Sedan som avslutande behandling förs koppan långsamt över, till exempel, ryggen. Den andra tekniken, ”fast cupping” där koppan får suga fast och omedelbart avlägsnas upprepade gånger, kan bland annat användas vid ansiktsförlamning men även för att lindra smärta som vid ryggbesvär.
Kopporna kan leda till märken som liknar blåmärken men skall inte förväxlas med detta. Det är helt ofarligt och endast åverkan på de yttersta hudlagren. Om dessa tillkommer eller ej, beror på patienten och huruvida cirkulationen är bra i området. Det är oftast så att vid god cirkulation så blir det inga märken men där den har stagnerat så kan det bli blåaktiga märken. Patienten får alltid information och förfrågan innan koppning används. Eventuella ringar går bort inom ett par dagar.
Koppning Wet cupping – Hijamah
Hijamah utförs inte på Akupunkturpraktiken. Denna blödningsform härstammar från Profeten Mohammed där det skapas en blödning på punkter med hjälp av ett rakblad. Därefter sätts en koppa över de blödande punkterna för att dra ut blod. Punkterna som används vid Hijamah återspeglar dock oftast akupunkturpunkterna och den viktigast punkten för blödning är den som används mest inom akupunkturen (DU14) för detsamma. Tyvärr i dagsläget, är min personliga kunskap kring dessa punkter för Hijamah liten och jag har inte heller kunskap kring blödningen med rakblad.
Läs HÄR för fler tekniker inom Traditionell Kinesisk Medicin.