Mat är som medicin och därför är det en del av behandlingen att ge kostråd som en liten vägvisning om vad som skulle kunna vara bra för din kropp. I Kinesisk Medicin har olika födoämnen olika inverkan på kroppen. Till exempel har de olika temperatur så att efter att patienten har fått en diagnos enligt TKM kan viss kost och örter rekommenderas. En person som behöver svalkas kan därför få rekommendationen att äta vattenmelon eller päron. En person som behöver värmas kan må bra av kryddig mat eller téer med kanel och ingefära. Vad som är bra för den ene individen kan vara olik den andra, dessutom olikt vad det i västerländsk teori ”borde” vara bra för kroppen. Mycket handlar även om mängden av ett födoämne, lite kaffe kan vara bra medan mycket kan försvaga kroppen.
Varmt vatten
En rekommendation som jag oftast ger patienter är att dricka varmt vatten. Det går åt mycket energi för att kroppen skall värma upp kallt vatten till kroppstemperatur. Ett bra sätt att spara på kroppens energi och motverka trötthet är då att istället dricka vattnet varmt.
Skillnad VM och TKM
Det finns en skillnad i tron på när och hur olika födoämnen skall användas i Västerländsk- verses Österländsk medicin. I Väst är C-vitamin bra vid förkylningar och naturligt blir då att äta mycket apelsiner. I TKM ser man istället till effekten av apelsin i kroppen som kan vara urindrivande och stimulera Levern. Den är också bra att undvika vid hudbesvär. Vid förkylning är färsk ingefära populärt att koka till te.
Recept ingefärste
Ingefärste är billigt och enkelt att tillaga vid förkylning som orsakats av kyla, fukt och vind.
- Skär ca 3 mm tjocka skivor av ingefäran.
- Pigga dem med en gaffel och lägg i vatten för att koka i 10 minuter.
- Häll upp i en termos eller karaff för att dricka rumstempererat.
- Om det känns starkt så går det att ha i lite honung för smakens skull. Det går att köpa torkat ingefärste, då har det en varmare effekt än som färsk.
Matrecept enligt TKM
För den som vill använda sin diagnos enligt Traditionell Kinesisk Medicin för att göra hela maträtter så klicka på följande länk där Lillian Bridges har en matblogg. Där finns många idéer hur du kan stärka och balansera din kropp som en del av akupunkturbehandlingen.
ÖRTMEDICIN
Jag är utbildad inom Örtmedicin med ursprung i den Klassiska Kinesiska Medicinen enligt Shang Han Lun och tankesättet från bland annat Huang Di Nei Jing. En gren inom Österländsk Medicin är Örtmedicin. De flesta i Sverige som har kunskapen kring detta erbjuder vissa örtformulas som kallas patentmediciner. Dessa formulas har ofta funnits i flera tusen år och är välbeprövade på olika människor. Att som utövare använda sig av örtmedicin bör ske med stor repekt då dessa är väldigt potenta och kan lätt bli fel. Alla örter är inte bra för alla människor. Till exempel är ginseng inte något för alla för att blir pigg, det gäller att med en TKM/CCM-diagnos kunna avgöra de bakomliggande orsakerna till varför patienten är trött och rekommendera örter och kost därefter.